Ana Sayfa Hakkımızda İletişim Üyelik İşlemleri Üye Girişi

BİREBİR DÖVİZ

  Yardım 
TurkeyPages.com Dünya Rehberi Teklif ve Talepler Bilgi Bankası E-Pazaryeri Birebir İnsan Birebir Bülten Site Haritası
  Birebir Bülten
  KOSGEB Yeni Bir Dönem Açtı [ 13/04/2007 18:26:15 ]
 
  KOBİ’lerin üretim, ürün ve hizmetlerinde kalite ve verimliliği arttırmak, teknolojik düzeylerini yükseltmek, pazar paylarını büyütmek ve uluslararası pazarlara açılmalarını sağlayabilmek için çalışan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), destek sistemlerinde yeni bir dönem açtı. KOSGEB’de destekler artık farklı ve kapsamlı bir sistemle işleyecek, bürokratik işlemlerin oranı azaltılacak. Destek sayısını da önemli ölçüde arttıran kuruluş, aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırmaya imza attı.



‘Stratejik Yol Haritası’ olarak adlandırılan yeni sistemle KOBİ’lerin dünyaya açılmasını sağlamayı amaçlayan kuruluş, KOSGEB desteklerinin daha etkin olmasını ve işletmelere katkısının artırılmasını amaçlıyor. İçinde bulunduğumuz 2005 yılının başında, desteklerin bu sisteme dayalı olarak verilmesi uygulamasına geçildi.



Stratejik Yol Haritası, özünde işletmelerin gelecek 3 yıl ile ilgili beklenti ve niyetlerini basit bir mekanizmayla yazılı hale getirecekleri bir dokümantasyon sistemi; bir yazılım… Ancak bunun ötesinde, işletmenin hedeflerinin ve hedeflere giden yolda atılması gerekli adımların ne olduğunun belirlenmesi sağlanıyor. Böylece işletmelerin KOSGEB’den alabilecekleri desteklerin nitelik ve zamanlamasının en fazla fayda sağlayacak şekilde planlanması sağlanmış olacak.



Bu yönde oluşturulan ‘Tetikleyici destek’ kavramı, stratejik planlamalarda doğru desteğin, doğru nitelikte, doğru miktarda ve doğru zamanda verilmesi alt başlıklarından oluşuyor. Bu nedenle Stratejik Yol Haritası, KOSGEB desteklerine başvuran işletmelerin büyüme ve gelişme ile ilgili niyetlerini stratejik hedefler haline getirmesini sağlıyor. Bu hedeflerin elde edilmesi için ise KOSGEB’in hangi desteklerine ihtiyaç duyduklarını işletmeler yine Stratejik Yol Haritasında bildiriyorlar.



KOSGEB, projenin en önemli bacağını oluşturan araştırma ve analizle, ‘KOBİ’lere yönelik olarak gerçekleştirilen en kapsamlı araştırma’ olma özelliğini taşıyan saha tarama çalışmasını hayata geçirdi. Araştırmanın ilk bölümünde yaklaşık 43.000 KOBİ’nin analizini yapan KOSGEB’in amacı KOSGEB Stratejik Yol Haritası’nda yer alan hedeflere uygun işletmelerin belirlenmesi ve doğru işletmelere doğru desteklerin sağlanması… Daha kısa sürede daha çok işletmeye ulaşırken, desteklerin dağıtılmasında işletmeler arası objektifliği sağlamak, ‘sektörel kümeleme’ çalışmalarına baz olacak şekilde Türkiye’deki sektörel yoğunlaşmaların tespit etmek. Bunun yanında KOBİ’ler hakkında istatistiksel analizlerle anlamlı bilgi üretmek, sağlıklı bir izleme ve etkin bir bütçeleme sistemi oluşturmak. Bu noktada 2006 sonuna kadar devam edecek olan araştırmanın yeni bölümlerinde 100.000 KOBİ’nin daha analiz edileceğini belirtmeden geçmeyelim.



KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan bu çalışmanın amacını şöyle özetliyor; “KOBİ’ler hakkında bölgesel, sektörel ve ölçeksel olarak bilgi toplamayı ve sonuçlardan yola çıkarak, istatistiksel analizlerle anlamlı bilgi üretmeyi amaçladık. Bu bilgiler, KOSGEB’in hizmet ve destek stratejisini geliştirerek işletmelerin etkinliğini ve verimliliğini arttırmamız için bir araç olacak. Bunların ışığında işletmeler arasında gruplama yaparak, vereceğimiz desteklerin yönünü tayin edeceğiz. Aynı zamanda bu bilgiler ‘sektörel kümelenme’ çalışmalarına da baz teşkil edecek. Türkiye’deki sektörel yoğunlaşmaları tespit ederek haritalar oluşturacak ve yatırımcıları bu haritalarla yönlendireceğiz. Anket yaptığımız KOBİ’leri düzenli olarak izlemek için bir sistem oluşturacak ve destek verdiğimiz işletmelerde yaşanan gelişmeleri izleyerek KOSGEB’in etkinliğini ve verimliliğini ölçeceğiz. Bu sistem, yalnızca KOBİ’ler için değil, KOSGEB için de önemli bir fayda sağlayacak. KOBİ’lerin küresel rekabette başarıyı yakalamalarına yönelik destek ve hizmet modelleriyle, stratejik planlarla yönetim sağlayarak, hem etkin bir bütçe hem de etkin bütçe kaynakları oluşturulmayı hedefliyoruz.”



KOSGEB, destek mekanizmalarında da radikal bazı değişiklikler gerçekleştirdi. KOSGEB’in işletmelere sağladığı destekler hem sayısal hem de finansal anlamda önemli ölçülerde artırılmış bulunuyor. Bugüne dek 8 olan destek sayısı 22 ana başlık altında konumlandırdı. İhracat potansiyeli yüksek işletmelere toplam 38 çeşit destek sunulmaya başlandı. Destekler için daha önceden uygulanmakta olan yoğun bürokratik işlemler de en aza indirildi. Başvuru formu, iş planı, imza sirküleri veya proforma fatura gibi en fazla 3 veya 4 belgenin dışında başka belgelere artık gerek görülmüyor. Tüm işlemleri kolaylaştıran KOSGEB, böylece toplam sürece de hız kazandırmış oldu.



Bunun yanında KOBİ’lerin finansman sorunlarının çözümüne yönelik olarak, kamu bankaları ile yapılan protokoller çerçevesinde “KOBİ Destek Kredileri” kullandırılmaya başlandı.


   Kaynak :KobiFinans Dergisi 6. Sayı

 
 
Birebiriletisim.com'da reklam ver | Haberextra.com | Klipextra.com
Bu site en iyi 1024 X 768 çözünürlüğünde ve IE 5.0 üstünde görüntülenir.
Global Sign SSL Güvenlik Sertifikası
<